Desi am pornit acest proiect cu gandul de a oferi un ajutor pacientilor si farmacistilor in perioada pandemiei, incet-incet am realizat ca problema lipsei de medicamente in Romania este una sistemica.
Ea tine de forurile legislative, de forurile de reglementare, de scaparile mai mult sau mai putin voite ale unui ministru sau altul.
Pentru orice aplicatie si orice initiativa civica, va fi foarte greu, daca nu chiar imposibil sa rezolve definitiv aceasta penurie care pune in pericol viata pacientilor zi de zi, dar si o mare presiune pe farmacisti si asistentii de farmacie, care practic nu au nicio vina pentru toata aceasta problema.
O politica de preturi nesustenabila a determinat in ultimii ani retragerea de pe piata a peste 600 de medicamente. Recent anuntata interzicere a exportului paralel la anumite medicamente printr-un ordin de ministru, nu numai ca este o solutie pe termen scurt, dar, in unele cazuri este subminata chiar de o prevedere a documentului legislativ in cauza, care permite aprobarea tacita a cererii de export daca ANMDMR nu furnizeaza un raspuns solicitarii de export in termen de 7 zile.
In acest timp, pacientii cauta cu disperare aceste medicamente, iar farmaciile nu au cum sa ii ajute, si, doar cu mari eforturi, reusesc sa rezolve o parte mica din cereri.
La acest aspect se adauga si anumite comportamente irationale datorate panicii induse de o situatie cu multe necunoscute, cum e cea pe care o traim astazi. Medicamentul Plaquenil era folosit in mod uzual in tratamentul unor boli cronice precum lupus eritematos sistemic sau artrita reumatoida. In aceasta perioada insa a fost cerut intens pentru tratamentul infectiei cu SARS-COV-2. Desi inca nu exista studii concludente ca acest medicament ar ajuta in tratamentul acestei infectii, iar unele opinii medicale sustin ca ar putea face chiar mai mult rau decat bine, unii pacienti si-au facut stocuri preventive cu Plaquenil, fara sa prezinte semne de infectie.
Din aceeasi categorie, imediat ce au aparut informatii ca medicamentul Remdesivir, conform unor studii preliminare, ar ajuta la recuperarea mai rapida a pacientilor infectati cu coronavirus, am inregistrat si noi, in aplicatia EMIM, cereri ale acestui medicament, in conditiile in care acesta nu este inca autorizat si nici disponibil pe piata.
Aceste tipuri de comportament sunt nerecomandabile, avand in vedere ca ii pot lasa pe bolnavii cronici fara tratamentul atat de necesar, dar, mai ales, pot creste riscul automedicatiei cu anumite medicamente care pot da reactii adverse extrem de serioase si trebuie administrate exclusiv sub supravegherea unui medic specialist.
Este posibil ca, odata cu sfarsitul pandemiei de coronavirus, criza in ceea ce priveste unele medicamente care acum lipsesc frecvent din farmacii sa se rezolve, macar partial.
Desi inca nu avem un orizont de asteptare cand va avea loc acest sfarsit, se vehiculeaza termene intre cateva luni si cativa ani. Noi, cei din echipa EMIM, suntem pregatiti sa continuam sa ne implicam si dupa ce acest virus va fi doar o amintire urata.
Cum isi pot ajuta farmaciile pacientii prin intermediul EMIM?
Daca in cazul medicamentelor care lipsesc in in mod sistemic, farmacistii sunt limitati in a-si ajuta pacientii, fie ca vorbim de liste de asteptare in farmacie, de eforturi ale voluntarilor, sau de presiuni la distribuitori, prin folosirea aplicatiei EMIM.ro, farmaciile pot fi alaturi de pacienti pe termen lung.
Cand am gandit aplicatia EMIM nu am avut in minte doar
medicamentele care lipsesc.
De exemplu, multi pacienti prefera o anumita varianta a unui medicament, pe care o tolereaza mai bine, si de multe ori aceasta nu se gaseste in cea mai apropiata farmacie. De
asemenea, sunt parinti care prefera produse ale anumitor marci sau care au o anumita forma de prezentare. De exemplu, cauta doar anumite vitamine pentru copii pentru simplul fapt ca acestia le accepta mai usor.
Exista produse parafarmaceutice pentru care mamicile nu pot astepta cateva zile livrarea online, si pentru ele ar fi mult mai usor sa primeasca raspunsuri de la farmacii din orasul in care locuiesc, legat de disponibilitatea de exemplu a unui anumit model de tetina care se potriveste cu sistemul de hranire deja
achizitionat pentru bebelus. Si exemplele pot continua la nesfarsit.
Chiar si persoanele mai in varsta pot fi foarte usor initiate in folosirea unei astfel de aplicatii – din acest motiv am tinut foarte mult la simplitatea intregului proces, atat pentru pacienti, cat si pentru farmacisti. Si cat de mult ar fi de
ajutor unor persoane cu dificultati de deplasare si chiar de vorbire sa primeasca intr-un SMS adresa farmaciei in care se pot deplasa pentru ridicarea medicamentelor necesare.
De fapt, este vorba de a profita de avantajele digitalizarii. Oare ne putem inchipui cum am fi rezistat in aceste zile fara firmele de curierat, fara magazinele cu distributie online, fara serviciile de livrare de mancare si chiar fara serviciile de cumparaturi door-to-door? Absolut toate aceste servicii implica folosirea de aplicatii web si mobile, pe care oamenii le folosesc ca sa isi
usureze existenta, si mai nou sa isi protejeze viata si sanatatea.
Cum ma ajuta aplicatia EMIM.ro ca farmacist inregistrat pe platforma?
Farmacistii sunt o categorie profesionala greu incercata in aceste zile. Pe langa expunerea zilnica la riscul de a contacta virusul, intrand in contact cu multi pacienti, se vad neputinciosi in fata lipsei anumitor medicamente esentiale si a frustrarii indreptatite a pacientilor a caror viata depinde de aceste
medicamente.
Beneficiul imediat atat pentru pacienti cat si pentru farmacisti este reducerea expunerii si a aglomeratiei inutile in farmacii.
Al doilea beneficiu este diminuarea efortului. In unele zile, farmacistii trebuie sa faca fata la zeci de solicitari venite pe diverse canale: solicitari directe de la pacientii care se deplaseaza in farmacie, solicitari prin email, telefonice, sau prin SMS. Acest lucru creaza o presiune uriasa asupra farmacistilor, care se adauga conditiilor de risc crescut la locul de munca, eforturilor suplimentare cu dezinfectarea frecventa a suprafetelor din farmacie, sau incomoditatii echipamentului de protectie.
In fiecare zi in care lucram la aplicatie ne gandeam cum sa facem sa fie cat mai usor pentru farmacist, si am ajuns la idea ca dupa completarea catorva date personale si finalizarea procesului de inregistrare, farmacistul trebuie sa aiba in fata o lista usor de scanat vizual, cu cereri de medicamente din zona sa, si printr-un singur click sa poata raspunde oricarei cereri acolo unde are medicamentul in stoc.
Chiar si un numar mare de cereri zilnice, sa spunem 100 de cereri zilnice pentru acelasi oras, poate fi parcurs in cateva minute si oferite raspunsuri acolo unde este posibil.
Dar farmacistul mai are o optiune. Aceea de a filtra doar solicitarile la care nu s-a primit inca un raspuns. Iar pentru viitor, pe masura ce aplicatia va fi din ce in ce mai folosita, suntem pregatiti sa implementam si alte functionalitati care sa mentina simplitatea procesului de rezolvare a cererilor de medicamente.
Desi pacientii care cauta medicamente rare sunt in continuare nevoiti sa cutreiere farmaciile in speranta ca vor gas undeva tratamentul atat de necesar, mai exista o categorie de pacienti care in aceasta perioada au preferat sa amane iesirile, chiar si la farmacie, daca ele nu au fost absolut necesare. Acest lucru s-a vazut la multe produse din zona dermato-cosmetica de exemplu, unde vanzarile s-au prabusit in aceasta perioada, clientii preferand sa le comande online, acolo unde a fost posibil. Doar ca livrarile in astfel de perioade solicitante pot intarzia mai multe zile, sau sunt conditionate de un anumit quantum pentru a nu plati taxa de transport.
In plus, avand experienta acestei perioade de criza, este foarte posibil ca pacientii sa isi schimbe comportamentul de cumparare si sa caute din ce in ce mai mult aplicatii care le pot simplifica viata si proteja sanatatea. Din acest motiv, credem cu tarie ca aplicatia EMIM.ro, desi pe termen scurt pare ca se concentreaza doar pe ajutorul dat pacientilor, in aceasta situatie generata de pandemie si de criza de medicamente speciale, pe termen lung, este si pentru farmacisti o oportunitate de a-si aduce pacientii mai aproape.
Featured photo designed by Freepik