Search
Search
EMIM, o noua provocare: Digi-B-Cube
EMIM data access workflow

EMIM, o noua provocare: Digi-B-Cube

EMIM se pregateste sa faca pasul decisiv catre telemedicina in domeniul imagisticii medicale. In acest scop, Lucian Nita, director de programe de cercetare la RomSoft, prezinta o idee de dezvoltare a platformei EMIM in cadrul webinarului – New Solution for Digital Health.

EMIM platforma de telemedicina

Aplicatie in-cloud pentru managementul online al cabinetelor medicale specializate. Clinica virtuala de stomatologie. Serviciu de cautare medicamente. Aplicatii mobile pentru medic, pacient si farmacist. Comunicare online medic-pacient. Toate acestea sunt posibile din platforma digitala EMIM, in mod gratuit. Recent, echipa EMIM a avut oportunitatea de a prezenta cateva idei pentru dezvoltarea platformei EMIM in cadrul webinarului New Solution for Digital Health.

Obiectivul acestui webinar a fost de a ajuta companiile care au o idee in domeniul e-health sau mobile health sa-si gaseasca parteneri si sa obtina o finantare pentru proiectele lor.

Am vorbit cu Lucian Nita, pentru a afla mai multe despre eveniment si despre ce se pregateste in perioada urmatoare in laboratorul EMIM.

Despre Webinarul New Solution for Digital Health

Te rog sa ne spui cateva cuvinte despre acest webinar. Cine l-a organizat? Care a fost scopul?

Webinarul a fost organizat in cadrul unui proiect cu finantare europeana deja aprobat – Digi-B-Cube. Scopul acestui webinar a fost sa ofere intreprinderilor mici si mijlocii oportunitatea de a-si prezenta ideile pentru dezvoltarea de solutii de e-health si mobile health; de a ajuta participantii sa se cunoasca si sa isi gaseasca parteneri pentru proiectele lor, in idea formarii unor asa-numite consortii de cercetare. Dupa formarea unui consortiu, partenerii au responsabilitatea de a scrie impreuna un proiect, pe care sa il depuna in cadrul Digi-B-Cube, pentru a finanta idea lor de cercetare.

In faza urmatoare, o comisie de specialisti din cadrul Digi-B-Cube va analiza proiectele depuse de catre fiecare consortiu si va acorda finantare celor care cumuleaza cel mai mare punctaj, in limita fondurilor disponibile.

Exista 3 directii de finantare in cadrul Digi-B-Cube: una este pentru vouchere de calatorie pentru a facilita schimbul de informatii stiintifice, una este pentru prototiparea unor idei noi, iar cea mai importanta este pentru acele companii care deja au un prototip functional si vor sa treaca la faza de implementare pe piata.

Noi suntem in cea de-a treia categorie. Avem platforma EMIM care poate integra orice serviciu medical, si vrem sa trecem la pasul urmator, catre managementul datelor de imagistica medicala si servicii de telemedicina.

Cum ti-a venit idea acestui pitch?

In urma cu ceva timp, la RomSoft, am lucrat la
un prototip – USMED, in colaborare cu partenerii nostri din clusterul iMAGO-MOL. Proiectul USMED isi propune sa integreze datele de imagistica medicala ale aceluiasi pacient, din surse diferite (clinici, spitale, laboratoare) si sa le faca disponibile oricarui medic care are nevoie de ele, oriunde, oricand.

Intre timp, am dezvoltat si platforma EMIM. Si ne-am dat
seama ca ar fi o oportunitate sa putem integra agentul USMED in EMIM, pentru a dezvolta o solutie web-based de telemedicina in domeniul imagisticii medicale. In acest moment, USMED este ceea ce noi numim un prototip functional. Scopul sau este de a interconecta bazele de date de imagistica din spitale si din laboratoarele de imagistica din tara.

Acum urmeaza etapa de testare in piata, in viata reala, si din acest motiv ar fi mult mai simplu daca l-am putea integra in EMIM, astfel incat medicii sa il foloseasca in regim de telemedicina. In acest proiect avem nevoie de un partener care opereaza in domeniul imagisticii medicale si de aceea am participat la webinarul organizat in cadrul Digi-B-Cube.

Accesul la date medicale in EMIM

Cum functioneaza solutia oferita de EMIM?

Desi am integrat deja agentul USMED in EMIM, modulul de imagistica medicala nu este vizibil fara a avea acordul de vizualizare a datelor medicale din partea pacientului. In EMIM, acest acord se obtine astfel:

  • Indiferent unde sunt stocate datele, in diverse spitale si unitati medicale pe unde pacientul a facut investigatii de-a lungul timpului, doar pacientul este proprietarul lor
  • Daca doctorul are nevoie sa vada date medicale ale unui anumit pacient din EMIM, il cauta dupa CNP si cere Acces Date
  • Pacientul primeste un SMS cu un cod, pe care trebuie sa il comunice medicului
  • Medicul acceseaza datele pacientului pe baza acestui cod

Acest workflow este foarte potrivit pentru a consulta pacienti in regim de telemedicina.

Exista un sistem similar la nivel national?

Exista protocoale intre spitale sau clinici care apartin aceleiasi retele, dar la nivel national nu avem un astfel de sistem. Problema principala este cea a accesului la date personale si medicale, care este foarte strict reglementat.

De exemplu, daca pacientul este adus dintr-o localitate mica la un spital regional, in ambulanta, asa cum se intampla intr-o situatie de urgenta, medicii din spital vor putea avea deja acces la datele medicale ale pacientului la sosirea acestuia, prin EMIM, inclusiv la radiografii facute la spitalul local.

Din perspectiva sigurantei accesului la date medicale, metoda implementata in EMIM este similara cu cea folosita in platile online.

Pentru a continua cu exemplul nostru, doctorul din spitalul regional, care a fost deja informat ca va fi transferat din alta localitate un pacient pe sectia sa, poate deja sa intre in sistem, sa caute pacientul si sa ii ceara acestuia accesul la datele sale medicale.

Daca pacientul nu isi poate da acceptul, datele nu pot fi accesate, decat intr-o mica masura. Este vorba de un set de informatii pe care pacientul le poate defini esentiale pentru cazuri de urgenta, artunci cand intra in sistemul EMIM, cum ar fi boli cronice de care sufera, alergii cunoscute sau alte evenimente medicale importante.

Obiective si provocari

Care au fost obiectivele participarii la webinar?

In aceasta etapa, ne-am propus sa gasim un partener in domeniul imagisticii medicale. Si am reusit sa il indeplinim. Este un partener care detine multiple clinici de imagistica medicala in zona noastra geografica (regiunea de Nord-Est a Romaniei). Iar perspectivele proiectului sunt cu atat mai bune cu cat vom lucra cu o baza de date mai mare. In urmatoarea etapa, trebuie sa scriem propunerea de proiect si sa o trimitem la Digi-B-Cube pentru evaluare si eventual finantare.

Finantarea prin acest proiect este de maximum 50 000 EUR per SME si maximum 150 000 EUR per proiect. Acest lucru ne ofera posibilitatea de a mai atrage in consortiu un al treilea partener. Si dupa o evaluare temeinica, ne-am dat seama ca cea mai mare valoare adaugata ar veni din partea unui partener care dezvolta aplicatii de inteligenta artificiala, care sa ne ajute sa construim niste instrumente pentru a-i ajuta pe medici in procesul dignosticarii.

"Avem posibilitatea de a coopta un al treilea partener in consortiu. Iar cea mai mare valoare adaugata ar putea fi adusa de un specialist in inteligenta artificiala."
Lucian NITA
Director programe cercetare RomSoft
Daca proiectul va fi aprobat, faza de implementare va fi foarte scurta (6 luni) dar chiar si asa, este o imensa oportunitate de a face cativa pasi strategici intr-un proiect complex precum EMIM.

Cine sunt beneficiarii proiectului propus?

Cu siguranta, toate partile implicate obtin beneficii.
  • Medicii au acces la istoricul medical si imagistic al pacientilor, oriunde si oricand. Acest lucru permite interventii mai rapide si mai precise, lucru care este si in beneficiul pacientilor
  • De asemenea, cel mai adesea, oamenii nu pastreaza documentele medicale. Dupa un timp le arunca pur si simplu din lipsa de spatiu sau pentru ca se deterioreaza. Cu EMIM nu se mai pierd date
  • In unele cazuri, se elimina investigatii redundante. In alte situatii, medicul ar putea ajunge la un diagnostic mai rapid, cu mai multa precizie
  • Clinicile de imagistica medicala ar economisi timp si bani folosind arhivarea electronica, datele fiind stocate in cloud si accesibile pacientilor in orice moment. Nu mai este nevoie de printuri sau dvd-uri. In acelasi timp beneficiaza si ele de avantajele interconectarii cu spitalele

Care sunt cele mai mari provocari ale acestui proiect?

Bineinteles, in domeniul cercetarii ai parte de provocari de tot felul, deoarece te afli mereu pe un teren necunoscut. Unele lucruri sunt imposibil de prezis. La acest moment insa, noi ne-am gandit la 3 aspecte care pot genera cele mai mari provocari:

Prima provocare este legata de interconectarea bazelor de date de imagistica medicala de la spitale si clinici de imagistica, si de a oferi un acces integrat la datele medicale ale pacientului.

A doua provocare este de a implementa in EMIM o aplicatie tip DICOM viewer. Pentru a vizualiza si interpreta corect datele de imagistica medicala acestea trebuie deschise intr-o aplicatie specializata. In afara de cerintele de sistem ale unei astfel de aplicatii, licentele sunt costisitoare, si medicii nu pot beneficia de exemplu la biroul de acasa de ele. Daca sistemul EMIM, care este web based are si un DICOM viewer integrat, medicul poate vizualiza corect informatiile din orice locatie in care are acces la internet.

A treia provocare este aceea de a gasi un partener cu experienta solida in AI/machine learning care sa ne ajute cu functionalitatea de asistenta in diagnostic.

Acestea sunt probleme foarte complexe pentru un proiect atat de mic, dar putem de exemplu intr-o prima etapa sa stabilim niste standarde si sa facem cativa pasi efectivi in implementare, pe care sa ii putem continua intr-o cercetare ulterioara.

Care este impresia dupa aceasta prima prezentare?
Cred ca avem sanse reale.
Ne-am atins obiectivul cel mai important, acela de a gasi un partener medical cu care sa mergem mai departe sa depunem proiectul.
Cat despre webinar, a fost o experienta noua si pentru noi de a participa intr-un eveniment organizat 100% online, dar, spre surprinderea tuturor, a fost foarte bine, si probabil si costurile de organizare au fost mai mici.

Ce urmeaza?

Cum am mai spus si inainte, impreuna cu partenerul nostru, trebuie sa scriem propunerea de proiect si sa o trimitem Digi-B-Cube pentru evaluare.

De asemenea, cautam in continuare un al treilea partener in proiect. As vrea sa invit pe oricine care are cunostinte despre un specialist in domeniul AI/machine learning sa ne scrie aici sau sa ne trimita un email la contact[at]emim.ro. Puteti citi articolul original aici.

Join the discussion